Fruitboer aan huisVers fruit aan huis geleverd

Verschil groente en fruit

Groente en fruit zijn niet alleen heerlijke snacks maar ook krachtige leveranciers van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De keuze tussen een gezonde snack en een minder gezonde optie is dagelijkse kost voor velen. In dit blog duiken we dieper in de wereld van groente en fruit en belichten we hun belang in ons dagelijks dieet.

Verschil tussen Groente en Fruit: Een Kleurrijke Verkenning

Het verschil tussen groente en fruit is niet eenvoudig in één zin te beschrijven. Fruit betreft suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden, terwijl groente betrekking heeft op alle andere eetbare delen van planten. Beide zijn essentieel in onze voeding en dienen dagelijks in voldoende mate geconsumeerd te worden.

“Wist je dat er ongeveer 400 soorten groente en fruit zijn, waaronder 150 soorten groente en 250 soorten fruit?”

Groente en/of fruit?

 1. Wist u dat watermeloen helemaal geen fruit is, maar een groente! Dit komt omdat de watermeloen eigenlijk familie is van de komkommer en het is dus eigenlijk een (vrucht)groente.
 2. Wist u dat tomaten ook geen groente zijn maar fruit, maar toch noemen heel veel mensen het wel een groente. Hierover is iemand in Amerika een rechtszaak gestart en die heeft hem ook gewonnen. Hierdoor is de tomaat nu officieel een fruit.
 3. Eén van de best verkochte ‘groentes’ paprika behoort eigenlijk ook tussen het rijtje fruit! Een paprika is namelijk een vrucht, omdat een paprika uit de bloem van de plant groeit.
 4. Ook moeten we pompoenen zien als fruit, omdat een pompoen zaadjes heeft.
 5. Als laatste hebben wij een feitje voor u die u misschien niet had zien aankomen. Namelijk de erwten! De schil/buitenkant van erwten is groente, maar de bolletjes binnenin zijn fruit! Vrij ingewikkeld allemaal, maar de bolletjes binnenin hebben de zaadjes die nodig zijn om te kunnen ontwikkelen.
Groente en fruit

“De Yubari-meloen, het duurste fruit ter wereld, kan wel €23.000 kosten voor slechts twee stuks!”

Wat zijn de voordelen van fruit en groente?

Groente:

In groente zitten ongelooflijk veel belangrijke voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, mineralen en vitamines. Wat zit er onder andere in groente? Vitamine A, vitamine C, ijzer, calcium, kalium en foliumzuur. Zoals hierboven vermeld levert groente dus veel voedingsstoffen, maar daarnaast levert groente ook nog eens weinig calorieën! De voordelen hierboven genoemd zorgen daarmee dus ook voor voordelen voor de gezondheid en zorgt voor een lager risico op chronische ziekten. Nog 2 kleine tips, was je groente altijd goed onder stromend water zodat je al het stof en vuil verwijdert. Als laatste is het eten van seizoen fruit het beste voor het milieu en zijn er verschillende fair trade en milieu keurmerken voor groente.

Fruit:

In fruit zitten ontzettend veel vitamines, mineralen, vezels en andere bioactieve stoffen! Fruit heeft op lange termijn dezelfde voordelen als groente. Dit is het voordeel dat fruit en dus ook groente een beschermende werking hebben tegen chronische ziektes! Ziektes zoals Alzheimer, longziektes, diabetes, bepaalde kankers en hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft fruit op de korte termijn super veel voordelen die ik nu even voor u op een rijtje ga zetten. Ten eerste bevordert fruit eten de weerstand, omdat de vitamines C, E en B6 het lichaam versterkt tegen bijvoorbeeld verkoudheid, griep en dus ook corona! Ook past fruit eten perfect in de gezonde leefstijl van veel mensen. Dit komt omdat er in fruit veel vezels zitten en weinig calorieën. Dit betekent dat je eerder voldaan bent na wat stukken fruit en minder zin hebt om nog wat ongezonde snacks te eten. Verder bevordert fruit eten de stoelgang, omdat de hoeveelheid vezels zorgen voor meer stoelgang en een versnelde doorgang in de darmen. Als laatste voorkomt fruit eten een ijzertekort, levert het energie, verlaagd de bloeddruk, verbetert de huid en het gezicht!

Hoeveel groente en fruit heeft u nodig?

Groente:

Hoeveel groente moet je op een dag eten? Het voedingscentrum raadt een volwassen persoon aan om iedere dag minimaal 250 gram groente te eten. Recenter onderzoek heeft aangetoond dat meer groente, zo’n 400 gram per dag beter zou zijn. Tot nu toe is het advies van het voedingscentrum het meest duidelijk en is dat in ieder geval wat je op een dag moet eten! Dit zijn wat voorbeelden van 250 gram groente:

 1. Rond de 7 tomaatjes voor tussendoor en sperziebonen bij de warme maaltijd.
 2. Tomatensoep voor de lunch, worteltjes voor tussendoor en witlof bij de warme maaltijd.
 3. Brood met reepjes paprika, andijviestamppot en een salade met sla, komkommer, tomaat en radijs.

Fruit:

Hoeveel fruit moet je per dag eten? Als het om fruit gaat, raadt het voedingscentrum 2 porties fruit aan per dag. Dit is ongeveer 200 gram fruit en wordt als advies gegeven bij een volwassen persoon. Veel mensen vragen zich af of je ook te veel fruit kunt eten. Het antwoord hierop is ja, want als je te veel fruit eet krijg je ook te veel fruitsuikers binnen die snel omzetten in vet. 2 tot 4 stukken fruit per dag is goed! Hieronder geef ik wat voorbeelden van 200 gram fruit per dag:

 1. Fruitsalade en een appel
 2. Een banaan en 2 kiwi’s
 3. Mandarijnen en een peer
 4. Druiven en een sinaasappel
 5. Bramen met rood fruit


Veelgestelde vragen

Hoeveel groente en fruit moet men dagelijks eten?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit?

Wat is het fundamentele verschil tussen groente en fruit?

Vers fruit aan huis?

Bespaar tijd, moeite, geld en stress. Ontvang (twee)wekelijks een heerlijk, verse, gevarieerde fruitmand!

Bestel direct

Lekker en vers fruit, direct aan huis bezorgd.

Fruitboer aan huis